TASAVVUFCHI SO‘FI OLLOYOR “SABOTUL OJIZIN” ASARIDA DINIY-DUNYOVIY TERMINOLOGIYANING POETIK O‘ZIGA XOSLIGI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada tasavvuf adabiyotining yirik namoyandasi So‘fi Olloyorning “Sabotul ojizin” asarida qo‘llangan diniy va dunyoviy terminologiya poetik jihatdan tahlil qilinadi. Asardagi islomiy tushunchalar, tasavvufiy istilohlar, axloqiy-didaktik atamalar hamda dunyoviy ma’no doiralariga mansub leksik birliklarning semantik xususiyatlari yoritiladi. Shuningdek, muallifning terminlardan foydalanish maqsadi, ularning obraz yaratishdagi o‘rni, badiiy-falsafiy mazmunni kuchaytirishdagi funksional vazifasi ilmiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Tadqiqot davomida So‘fi Olloyor tilining poetik qatlamlari, terminologik birliklarning uslubiy o‘ziga xosligi va asardagi didaktik g‘oyalar bilan bog‘liqligi aniqlanadi. Maqola diniy-dunyoviy atamalarning tasavvufiy tafakkur bilan uyg‘unlashuvi jarayonini ko‘rsatib, “Sabotul ojizin” asarining leksik-semantik boyligini ochib berishga xizmat qiladi.