ALISHER NAVOIY VA BOBUR GʻAZALLARIDA ISHQ TALQINI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy va Zahiriddin Muhammad Bobur g‘azallarida ishq mavzusining poetik talqini qiyosiy tahlil qilinadi. Navoiyning g‘azallarida ishq ilohiy haqiqatga eltuvchi ruhiy yo‘l sifatida talqin qilinishi, Boburda esa insoniy tuyg‘ular, dard, sog‘inch va hayotiy kechinmalar orqali ifodalanishi yoritiladi. Shuningdek, ikki shoir g‘azallaridagi umumiy badiiy jihatlar — sadoqat, vafodorlik, hijron va oshiqning ruhiy poklanishi — hamda ularning o‘ziga xos farqlari ko‘rsatib beriladi. Maqola Navoiy va Bobur ishq tasviridagi o‘xshashlik va farqlarning turkiy she’riyat taraqqiyotidagi ahamiyatini ochib beradi.