MUNIS VA SHARQ MUMTOZ SHE’RIYATI (Ustozlar uchun, 2025)
Xorazm ma’rifiy-adabiy hayotining peshqadam namoyandalaridan biri bo‘lgan Shermuhammad Munis  o‘zbek mumtoz adabiyotida betakror o‘rin egallagan ijodkorlardan sanaladi. U shoir, tarjimon, tarixnavis, ma’rifatparvar sifatida o‘z davrining madaniy muhitiga sezilarli ta’sir ko‘rsatgan. O‘zining g‘azallari, muxammaslari, qasidalarida sharq mumtoz poetikasining asosiy tamoyillarini davom ettirgan holda, shaxsiy badiiy-estetik qarashlarini, ijtimoiy-siyosiy voqelikka munosabatini ham ifoda etgan. Maqolada Munisning hayoti va ijodi,uning faoliyatini olimlar tomonindan o‘rganilganligi, poetik qarashlari, uslubiy tamoyillari va badiiy tafakkuri tahlil qilinadi.