MATYOQUB QO‘SHJONOV IJODI VA TANQIDCHILIK ME’ROSI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ishda o‘zbek adabiyotshunosligi va tanqidchiligida yuksak mavqega ega bo‘lgan Matyoqub Qo‘shjonovning ilmiy merosi, adabiy-estetik qarashlari hamda tanqidchilik faoliyatining asosiy jihatlari yoritiladi. Tadqiqotda olimning Qodiriyshunoslik, jadid adabiyoti, adabiyot nazariyasi va badiiy tafakkur masalalariga bag‘ishlangan izlanishlari tahlil qilinadi. Shuningdek, Qo‘shjonovning adabiy jarayonni ilmiy-nazariy asosda baholash, adabiy tanqidga obyektivlik, tarixiylik va badiiylik tamoyillarini tatbiq etgani ko‘rsatib beriladi. Uning ijodi o‘zbek adabiy tanqidchiligida yangi ilmiy yondashuvlar, konseptual fikrlar va metodologik asoslarning shakllanishiga katta ta’sir ko‘rsatgan. Mazkur ish olimning adabiyotshunoslik maktabi, shogirdlar yetishtirishdagi o‘rni hamda zamonaviy adabiy jarayonda tutgan ahamiyatini ham o‘z ichiga oladi.