NISHOTIYNING “HUSN VA DIL” DOSTONIDA AN’ANA VA NOVATORLIK (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Muhammadniyoz Nishotiyning “Husn va Dil” dostonida an’ana va novatorlik masalasi tahlil qilinadi. Asarda an’anaviy doston shakllari saqlanib qolgan bo‘lsa-da, muallif allegorik va psixologik obrazlar, tasavvufiy elementlar, ijtimoiy-iktisodiy leksika orqali yangicha badiiy va g‘oyaviy yondashuvlarni yaratgan. Tadqiqotda dostonning klassik epik va lirik merosga sodiqligi, shuningdek uning zamonaviylik elementlari — syujet, til va g‘oya jihatidagi yangiliklar — ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola “Husn va Dil”ni xalq og‘zaki merosi, tasavvufiy tafakkur va ijtimoiy kontekst bilan uyg‘unlashtirgan original asar sifatida tasvirlaydi.