OGAHIYNING "GULSHAN UD DAVLA " ASARIDA TARIXNAVISLIK MAHORATI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola XIX asr o‘zbek tarixshunosligi va adabiyoti taraqqiyotida muhim o‘rin egallagan Muhammad Rizo Erniyozbek o‘g‘li Ogahiy ijodini, xususan uning “Gulshan ud-davla” asarini ilmiy jihatdan tahlil qiladi. Asarda Xiva xonligining siyosiy hayoti, davlat boshqaruv tizimi, iqtisodiy sharoiti, qo‘shin yurishlari va tashqi diplomatik munosabatlar keng yoritilgan bo‘lib, muallif voqealarni xronologik tartibda hujjatli dalillar asosida bayon etadi. “Gulshan ud-davla” tarixiy manba sifatida muhim bo‘lishining asosiy sababi – muallifning voqealarning bevosita zamondoshi, ayrim siyosiy jarayonlarning bevosita guvohi va ishtirokchisi bo‘lganligidir.Shuningdek, maqolada “Gulshan ud-davla”ning tarixshunoslikdagi o‘rni, uning bugungi tarixiy tadqiqotlar uchun manbaviy qiymati, undagi ijtimoiy-ma’naviy hayot tasvirlarining etnografik ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Asar Xiva xonligi tarixini o‘rganishda asosiy yozma manbalardan biri sifatida baholanadi va Ogahiyning milliy tarixiy xotirani avlodlarga yetkazishdagi katta hissasini namoyon etadi.