TURDI FAROG‘IY LIRIK MEROSI: G‘AZAL VA MUXAMMAS JANRLARINING BADIIY XUSUSIYATLARI TAHLILI. (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada XVII asr o‘zbek adabiyotining yirik vakillaridan biri — Turdi Farog‘iy ijodida g‘azal va muxammas janrlarining shakliy va mazmuniy xususiyatlari tahlil qilingan. Shoir lirik merosining yetakchi yo‘nalishlari, badiiy obrazlar tizimi, xalqona ruh va ijtimoiy-ma’rifiy g‘oyalar bilan sug‘orilgan poetik tamoyillari ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqot jarayonida o‘zbek mumtoz adabiyoti tarixiga oid nufuzli manbalar, qo‘lyozmalar kataloglari hamda akademik nashrlar tahlil qilindi. Maqolada Turdi Farog‘iy g‘azal va muxammaslarining mavzu doirasi, badiiy tasvir vositalari, vazn-uslub xususiyatlari hamda shoirning poetik individualligini belgilovchi omillar haqida izchil ilmiy xulosalar berilgan.