CEFR TIZIMIGA KIRISH (Ustozlar uchun, 2025)
Tillar boʻyicha umumiy Yevropa malaka tizimi (CEFR) til bilish darajasini belgilaydigan muhim xalqaro standart boʻlib, butun dunyo boʻylab pedagogik amaliyotlar va baholash usullarini shakllantiradi. Ushbu maqola CEFRga keng qamrovli kirishni taqdim etadi, uning tarixiy kelib chiqishini, asosiy maqsadlarini va A1 dan C2 gacha boʻlgan olti bosqichli malaka shkalasining murakkab tuzilishini oʻrganadi. U tinglash, oʻqish, yozish va gapirish boʻyicha kommunikativ til faoliyatlari va kompetensiyalari tavsifi orqali tizimning amaliyotga tatbiq etilishini koʻrib chiqadi. Bundan tashqari, muhokama CEFRning xalqaro miqyosda til taʼlimi va baholash tizimlarini standartlashtirishdagi chuqur ahamiyatini taʼkidlaydi, shu bilan birga uning Oʻzbekiston kabi mahalliy kontekstlardagi oʻziga xos amalga oshirilishini ham koʻrib chiqadi. Maqolada uni qoʻllashda yuzaga keladigan muammolar, shuningdek, koʻp tillilikni va xalqaro qiyoslanishni rivojlantirish uchun taqdim etayotgan imkoniyatlar tanqidiy koʻrib chiqiladi va uning rivojlanayotgan roli va kelajakdagi rivojlanish traektoriyalari haqidagi qarashlar bilan yakunlanadi.