MUSTAQILLIK DAVRIDA HAYKALTAROSHLIK SAN’ATINING RIVOJLANISHI (Ustozlar uchun, 2025)
Haykaltaroshlikning paydo b’lishi ibtidoiy davrga to’g’ri keladi va bu odamlarning mehnat faoliyati, sehrli e‘tiqodlari bilan bevosita bog’liq. Ko’p mamlakatlarda topilgan paleolit davridan qolgan (Fransiyadagi Montespan, Avstriyadagi Villendorf, Rossiyadagi Malta, Buret va boshqalar) hayvonlar va ayollarning o‗sha davrga mansub bo‗lgan turli haykaltaroshlik tasvirlariga oid ilk asarlar namunasi topilgan. Paleolit davridagi Venera, Neolit davridagi haykaltaroshlik yodgorliklari doirasi yanada kengroq bo‘lgan. Ular odatda turli qattiq tosh, suyak va yog’ochdan dumaloq haykallar yasashgan, tosh plitalar va g’or devorlariga o’yib rel‘yeflar bajarishgan.