КУЛОЛЧИЛИК ДАСТГОҲЛАРИ ТАРИХИ. (Ustozlar uchun, 2025)
Кулолчилик инсоният тараққиётида энг қадимдан шаклланган ҳунарлар қаторига киради. Одамлар лойдан идиш-товоқ, хум, қумғон, безак буюмлари ва турли маиший керакли нарсалар тайёрлашни ўрганган даврларданоқ бу ҳунарнинг ўзига хос анъаналари ва асбоблари шаклланган. Кулолчилик фақат меҳнат эмас, балки сабр-тоқат, бадиий дид ва аниқликни талаб қиладиган ижодий жараёндир. Кулол ишининг муваффақияти, тайёрланган буюмнинг мустаҳкамлиги ва чиройи эса кўп жиҳатдан ишлатиладиган асбоблар ва улардан қандай фойдаланишга боғлиқ. Шу сабабли кулолчилик асбобларини тўғри танлаш ва улар билан ишлаш қоидаларини билиш ҳар бир устоз кулол учун катта аҳамиятга эга.