AQLI ZAIF O‘QUVCHILARNI DIDAKTIK O‘YINLAR ORQALI RIVOJLANTIRISH (Ustozlar uchun, 2025)
Aqli zaif o‘quvchilar bilan ishlash umumiy ta’lim jarayonining o‘ziga xos va muhim bo‘lagidir. Chunki har bir bolaning individual xususiyatlarini, intellektual va psixologik holatini yaxshilash, ularning ijtimoiy hayotga muvaffaqiyatli moslashishini ta’minlash hamda jamiyatda o‘z o‘rnini topishiga ko‘maklashish zamonaviy ta’lim sohasining eng muhim vazifalaridan biridir. Aqli zaif o‘quvchilar bilim, ko‘nikma va malakalarni egallash jarayonida ayrim qiyinchiliklarga duch keladilar. Ular axborotni o‘zlashtirishdan tashqari atrof-muhitdagi hodisa va munosabatlarni to‘liq anglash, nutq va muloqot malakalarini rivojlantirishda ham qiyinlishishi mumkin. Shu sababli pedagogika fanida bunday o‘quvchilarning idrokini, tafakkurini va qobiliyatini rivojlantirishda turli metod va usullardan samarali foydalanish muhimdir. Didaktik o‘yinlar esa bu borada eng faol va samarali vositalardan biri sanaladi.