CRISPR YORDAMIDA STRESSGA CHIDAMLI BAKTERIYALAR YARATISH VA ULAR ORQALI BIOGAZ ISHLAB CHIQARISHNI KUCHAYTIRISH (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada CRISPR-Cas tizimi asosida stressga chidamli bakteriyalar yaratish imkoniyatlari va ularni biogaz ishlab chiqarishni oshirishda qo‘llash istiqbollari tahlil qilinadi.  An’anaviy biogaz ishlab chiqarish jarayonida mikroorganizmlar issiqlik,  pH o‘zgarishi, ammiak to‘planishi va tuzlar kabi stress omillariga sezgir bo‘lib, bu jarayonning samaradorligini pasaytiradi. Genetik muhandislik, xususan CRISPR texnologiyasi yordamida anaerob mikroblarning stressga chidamliligini oshirish orqali metan chiqish hajmini sezilarli ravishda oshirish mumkin. Ushbu maqolada texnologiyaning ilmiy asoslari, amaliy imkoniyatlari va O‘zbekiston sharoitidagi qo‘llanish ehtimoli muhokama qilinadi.