O‘SIMLIKLAR ORQALI FITOREMEDIATSIYA QILISH TEXNOLOGIYALARI (Ustozlar uchun, 2025)
Fitoremediatsiya o‘simliklar yordamida tuproq va suvni og‘ir metallar, pestitsidlar va organik ifloslantiruvchi moddalar kabi toksik birikmalardan tozalash texnologiyasidir. Ushbu usul ekologik xavfsiz, tejamkor va barqaror yechim sifatida ahamiyat kasb etadi. Giperakkumulyator o‘simliklar va ularning rizosferadagi mikroblari ifloslantiruvchi moddalarni to‘plash va parchalanishini samarali amalga oshiradi. Fitoremediatsiya jarayoni fitostabilizatsiya, fitodegradatsiya, fitoekstraktsiya va fitovolatilizatsiya mexanizmlarini o‘z ichiga oladi. Ushbu texnologiya ekologik muammolarni hal qilishda va atrof-muhitni tiklashda istiqbolli yondashuv sifatida keng qo‘llaniladi.