INGLIZ TILIDAGI BARQAROR BIRIKMALARNING PSIXOLINGVISTIK TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi kollokatsiyalarning psixolingvistik xususiyatlari, ularning kognitiv qayta ishlanish mexanizmlari hamda til o‘rganuvchilar uchun ahamiyati tahlil qilinadi. Kollokatsiyalar tilning formulali birliklari sifatida mental leksikonda qanday saqlanishi, avtomatlashtirilgan qayta ishlash jarayonlari va ravon nutqni shakllantirishdagi roli ilmiy adabiyotlar asosida yoritiladi. Shuningdek, ikkinchi til o‘rganuvchilari duch keladigan asosiy muammolar — arbitrar xususiyat, interferensiya, chastota omili va ishchi xotira cheklovlari — batafsil ko‘rib chiqiladi. Maqolada collocational priming, chunking, formulali birliklar, semantik assotsiatsiyalar va prediktiv kodlash kabi psixolingvistik mexanizmlar tahlil qilinib, kollokatsiyalarni o‘rgatishning samarali usullari, jumladan, aniq o‘rgatish, autentik materiallardan foydalanish hamda korpus lingvistikasi asosidagi yondashuvlar taklif etiladi. Tadqiqot natijalari kollokatsiyalarni chuqur o‘zlashtirish ikki tillilikda ravonlikni sezilarli oshirishini ko‘rsatadi hamda til o‘qitish metodologiyasini yanada takomillashtirish uchun nazariy asos yaratadi