KATTA ENERGIYA VA KATTA BOSIM BILAN ISHLOVCHI QURILMALARDA TEXNIKA XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada katta energiya va katta bosim ostida ishlovchi sanoat qurilmalarida texnika xavfsizligini ta’minlash tamoyillari, xavf omillari va ularga qarshi kurashish usullari yoritiladi. Bunday qurilmalar ishlab chiqarish jarayonlarida yuqori harorat, yuqori bosim, kuchli mexanik ta’sir va kuchlanishlar bilan ishlagani sababli ular bilan bog‘liq avariya xavfi yuqori hisoblanadi. Maqolada avvalo bunday tizimlarning konstruktiv xususiyatlari, xavfsizlik me’yorlari, monitoring tizimlari, himoya avtomatikasi, shaxsiy himoya vositalaridan foydalanish qoidalari hamda favqulodda holatlarda harakatlar ketma-ketligi tahlil qilinadi. Shuningdek, texnik reglamentlar, periodik sinovlar, ekspluatatsiya madaniyati va texnik xizmat ko‘rsatishning ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, xavfsizlik qoidalariga qat’iy rioya qilish va zamonaviy nazorat texnologiyalarini joriy etish avariya ehtimolini sezilarli kamaytiradi. Mazkur ish ishlab chiqarish xavfsizligini oshirish uchun amaliy tavsiyalar beradi.