AVTOASSOSIATIV NEYRON TARMOQLARNING XOTIRA MODELLASHTIRISHDAGI ROLI VA ISHLASH PRINSIPLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada avtoassosiativ neyron tarmoqlarning inson miyasidagi xotira jarayonlarini modellashtirishdagi roli va ularning ishlash prinsiplari tahlil qilinadi. Avtoassosiativ tarmoqlar kiruvchi ma’lumotlarni o‘zida saqlab, ularni qisman yoki buzilgan holatda qayta tiklash imkonini beradi. Maqolada Hopfild tarmog‘i misolida avtoassosiativ xotira modeli, o‘qitish algoritmlari va ularning konvergensiya xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu tarmoqlarning sun’iy intellekt, tasvirni tiklash va ma’lumotlarni qayta ishlash sohalaridagi amaliy qo‘llanilish imkoniyatlari ham yoritilgan.