INTERNETDAGI TURLI XIL MAʼLUMOT AXTARISH TIZIMLARI VA ULARNING SOLISHTIRMA TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada internetdagi turli xil ma’lumot qidirish tizimlarining imkoniyatlari, ishlash tamoyillari va samaradorlik darajasi tahlil qilingan. Zamonaviy qidiruv tizimlarining algoritmlari, foydalanuvchi so‘rovlarini qayta ishlash usullari, ma’lumotlarni indekslash jarayoni hamda natijalarni reytinglash mezonlari o‘rganilgan. Google, Bing, Yahoo, Yandex kabi keng tarqalgan qidiruv tizimlari funksional jihatdan solishtirilib, ularning ustun va kamchiliklari yoritilgan. Shuningdek, ilmiy izlanishlar uchun mo‘ljallangan maxsus qidiruv tizimlari (Google Scholar, Semantic Scholar va boshqalar)ning o‘rni ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari internet resurslaridan samarali foydalanish, ehtiyojga mos qidiruv tizimini tanlash va axborot izlash jarayonini optimallashtirishga xizmat qiladi.