BOSHLANG’ICH SINF O’QITUVCHILARIDA KASBIY DEFORMATSIYANI NAMOYON BO’LISHINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI VA PROFILAKTIKASI, MEXANIZMLARI. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada boshlang’ich sinf o’qituvchilarida kasbiy deformatsiyaning psixologik xususiyatlari tahlil qilinadi hamda uning paydo bo’lish omillari, belgilar va profilaktik chora – tadbirlar taqdum etiladi. Nazariy asosolarga tayanib, pedagogik va psixologik adabiyotlar asosida kasbiy deformatsiyaning ijtimoiy – psixologik ta’siri, individual farqlari va muhit omillari o’rganilgan. Maqola amaliy tavsiyalar, dars jarayonida va maktab muhitida amalga ishirilishi mumkin bo’lgan profilaktika mexanizmlari hamda o’qituvchilarga mo’ljallangan psixologik yordam shakllarini taqdim etadi. Tadqiqot natijalari boshlang’ich sinf o’qituvchilarining stress, emotsional charchoq va motivatsiya pasayishi bilan bog’liq muammolarini kamaytirishga qaratilgan strategiyalarni qo’llash muhimligini ko’rsatadi.