INTERNETDAGI MA’LUMOT AXTARUV TIZIMI - GOOGLE DA ISHLASH ASOSLARI. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Internetda axborot qidirishda eng keng qo‘llaniladigan vositalardan biri — Google qidiruv tizimi bilan ishlashning asosiy tamoyillari yoritilb o'tilgan. Unda Google’ning funksional ishlash jarayoni, ya’ni qidiruv algoritmlari, ma’lumotlarni indekslash va natijalarni reytinglash mexanizmlariga oid muhim tushunchalar bayon etilagan. Shuningdek, oddiy qidiruvdan tortib kengaytirilgan izlash usullari, turli kontent (rasm, fayllar, ilmiy maqolalar, videolar )lar bo'yicha qidiruv imkoniyatlari , maxsus qidiruv operatorlaridan foydalanish, aniq iboralar bo‘yicha qidirish hamda turli formatdagi kontentlar (rasmlar, fayllar, ilmiy ishlanmalar, videolar)ni izlash imkoniyatlari bosqichma-bosqich tushuntiriladi. Ma’lumot manbalarining ishonchliligini tekshirish mezonlari, Internetda uchraydigan noto‘g‘ri yoki soxta axborotlardan himoyalanish bo‘yicha tavsiyalar ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot jarayonida Google Scholar, Google Books va Google Trends kabi qo‘shimcha servislarning ilmiy izlanishlar va amaliy faoliyatdagi foydasi ochib beriladi. Mazkur maqola Google qidiruv tizimidan samarali foydalanishning raqamli savodxonlikni oshirishga qo‘shadigan hissasini hamda foydalanuvchi uchun qidiruv jarayonini yanada samarali tashkil etishdagi ahamiyatini asoslab beradi.