O`SIMLIK XOMASHYOLARIDAN POLIFENOLLARINI ULTRATOVUSH YORDAMIDA AJRATIB OLISH TEXNOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada o‘simlik xomashyolaridan polifenollarni ultratovush yordamida ajratib olish texnologiyasi yoritilgan. Ultratovush to‘lqinlari hosil qiladigan kavitatsiya jarayoni natijasida hujayra strukturasining tez buzilishi va polifenollarning erituvchiga o‘tish samaradorligi oshishi asoslab beriladi. An’anaviy ekstraksiya usullari bilan solishtirganda ultratovush yordamida ekstraksiya qisqa vaqt ichida, past haroratda va yuqori chiqim bilan amalga oshishi ko‘rsatiladi. Shuningdek, jarayonning optimal parametrlarini tanlash, erituvchilar kontsentratsiyasi, vaqt-harorat rejimi va zarracha o‘lchamining ta’siri tahlil qilinadi.