INGLIZ VA O'ZBEK TILLARIDAGI BADIIY MATN KOLLOKATSIYALARINING PARALLEL KORPUS ASOSIDA LINGVISTIK TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Kollokatsiyalar har qanday tilning mazmun, boylik va ifoda imkoniyatlarini yaratishda asosiy o‘rin tutadi. Badiiy matnlarda kollokatsiyalarning ahamiyati yanada oshadi, chunki ular obrazlar yaratishda, voqelik tasvirini nozik ifodalashda va matnga estetik kuch bag‘ishlashda xizmat qiladi. Ingliz va o‘zbek tillari turli tuzilish va tarixga ega bo‘lishlariga qaramay, badiiy ijodda kollokatsiyadan foydalanish madaniyat, psixologiya, ijtimoiy hayot, turmush tarziga xos xususiyatlarni o‘zida aks ettiradi. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillarining badiiy matnlarida uchraydigan kollokatsiyalar parallel korpus asosida chuqur lingvistik tahlil qilinadi. Kollokatsiyalarning strukturasi, qo‘llaniladigan soha, matn bo‘ylab taqsimlanishi va ular orqali ifodalangan mazmunlarni tahlil qilish orqali ikki tilda ham tilga xos umumiy va farqli jihatlar aniqlash maqsad qilingan.