MANZIL DOMENLI TIZIMI VA UNING MOHIYATI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu  maqolada  manzil  domenli  tizimi  ( Domain  Name  System – DNS )  ning  mazmun – mohiyati,  uning  internet  infratuzilmasidagi  o’rni,  vazifalari  va  ishlash  mexanizmlari  keng  yoritilgan.  Maqolada  domen  nomlarining  tuzilishi,  hierxik  model,  yuqori  darjadagi  domenlar,  DNS  server  turlari,  so’rovlarning  qayta  ishlanish  jarayoni  hamda  tizimning  ishonchlilik,  xavfsizlik  va  barqarorlik  jihatlari  batafsil  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  zamonaviy  kiberxavfsizlik  tahdidlari,  DNSsec  texnalogiyasi,  DNS  kechlash  va  global  internet  ishlashi  uchun  tizimning  ahamiyati  haqida  ilmiy  asoslangan  fikrlar  bayon  etilgan.  Maqola  talaba  va  mutaxassislar  uchun  amaliy  va  nazariy  qo’llanma  sifatida  xizmat  qiladi.