TANNARXNING JARAYONLI KOSTINGI MOHIYATI, YONDASHUVLARI VA QO’LLANISHI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada tannarxni jarayonli kostingi tizimining mohiyati, uning nazariy asoslari, amaliy yondashuvlari va ishlab chiqarish jarayonlarida qo‘llanish mexanizmlari batafsil yoritiladi. Jarayonli costingning asosiy maqsadi — ketma-ket va uzluksiz ishlab chiqarish jarayonlarida mahsulot tannarxini aniq, adolatli va iqtisodiy jihatdan asoslangan tarzda hisoblashdan iborat. Maqolada jarayonlar kesimida xarajatlarni guruhlash usullari, ekvivalent birliklar konsepsiyasi, ishlab chiqarish bosqichlari bo‘yicha yarim tayyor mahsulotlarni baholash tizimi hamda weighted average va FIFO yondashuvlarining afzalliklari va cheklovlari tahlil qilinadi. Shuningdek, jarayonli kostingning kimyo, oziq-ovqat, to‘qimachilik, qurilish materiallari va energetika kabi tarmoqlarda qo‘llanish xususiyatlari o‘rganilib, raqamli texnologiyalar yordamida jarayonli hisobning avtomatlashtirilishi samaradorlikka ta’siri ham ko‘rsatib beriladi.