BIR QATLAMLI SUN’IY NEYRON TORLARI:TUZILISHI VA QO’LLANILISHI. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada bir qatlamli sun’iy neyron tarmoqlar (single‑layer neural networks) nazariy asoslari va amaliy qoʻllanilishi chuqur tahlil qilinadi. Avvalo, modelning arxitekturasi va matematik tuzilishi yoritiladi: kirish signallari vaznlar yordamida qayta ishlanadi, va aktivatsiya funksiyalari orqali chiqish qiymati hosil qilinadi. Keyin, perceptron oʻrgatish algoritmi va chiziqli ajratiluvchanlik talabi kabi muhim tushunchalar izohlanadi.Maqolada bunday tarmoqlarning afzalliklari — sodda arxitektura, tez oʻrganish jarayoni va hisoblash murakkabligining pastligi — va cheklovlari — murakkab, nolinear muammolarni yecha olmasligi — analitik tarzda muhokama qilinadi.