SUN’IY INTELLEKT ALGORITMLARINING KIMYOVIY JARAYONLARDA QO‘LLANILISHI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ishda sun’iy intellekt (SI) algoritmlarining kimyoviy jarayonlarda qo‘llanishi, ularning amaliy afzalliklari va zamonaviy kimyodagi o‘rni sodda, tushunarli va aniq tahlil qilingan. Kimyo sanoatida jarayonlarni to‘g‘ri boshqarish, xavfsizlikni ta’minlash, reaksiyalarni oldindan bashorat qilish hamda xom-ashyo sarfini kamaytirish doim muhim vazifalar bo‘lib kelgan. An’anaviy usullar ko‘p vaqt va mehnat talab qiladi, bu esa SI algoritmlariga bo‘lgan ehtiyojni yanada oshirmoqda. Ushbu ishda mashinaviy o‘rganish, chuqur o‘rganish, neyron tarmoqlar, tasniflash va regressiya modellarining kimyoviy jarayonlarni kuzatish, optimallashtirish va xavfsiz ishlashini ta’minlashdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, yangi moddalar tarkibini bashorat qilish, katalizator samaradorligini baholash, aniqlangan sharoitlarda reaksiyaning qanday kechishini oldindan ko‘rish va laboratoriya tajribalarini qisqartirish bo‘yicha amaliy misollar keltirilgan.