INTERNET FIRIBGARLIKLARI VA ULARGA QARSHI KURASH USULLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada raqamli texnologiyalar tez rivojlanayotgan davrda internet firibgarliklarining shakllanish xususiyatlari, ularning ijtimoiy va iqtisodiy xavflari hamda ularga qarshi samarali himoya mexanizmlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Tadqiqot davomida phishing, vishing, smishing, soxta elektron savdo platformalari, ijtimoiy tarmoqlar orqali amalga oshiriladigan manipulyativ firibgarliklar, zararli dasturiy ta’minotlar kabi zamonaviy kibertahdidlar o‘rganilgan. Shuningdek, foydalanuvchilarning raqamli savodxonligi, davlat-korporativ hamkorlikning yetarli darajada tashkil etilmasligi va shaxsiy ma’lumotlar ustidan nazoratning sustligi firibgarliklarning keng tarqalish omillari sifatida baholangan. Maqola oʻzida profilaktik chora-tadbirlarning tizimli yondashuvi hamda kiberxavfsizlikni mustahkamlashning konseptual yo‘nalishlarini mujassam etadi.