SUN’IY INTELLEKT VA UNING ASOSIY TUSHUNCHALARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola sun’iy intellektning mohiyati, rivojlanish bosqichlari, asosiy yo‘nalishlari va uning turli sohalardagi qo‘llanilish imkoniyatlarini chuqur ilmiy-uslubda yoritadi. Sun’iy intellekt tizimlari inson fikrlashi, tahlil qilish, o‘rganish va qaror qabul qilish kabi jarayonlarni kompyuterda modellashtiradi. Maqolada mashinaviy o‘qitish, chuqur o‘rganish, neyron tarmoqlar, tabiiy tilni qayta ishlash va kompyuter ko‘rishi kabi yo‘nalishlarning nazariy asoslari va amaliy ahamiyati keng yoritilgan. Shuningdek, sun’iy intellektning afzalliklari, cheklovlari, xavfsizlik masalalari va kelajakdagi rivojlanish tendensiyalari haqida ham fikr yuritiladi.