TABIIY FANLAR DARSLARIDA INNOVATSION YONDASHUV ASOSIDA NUTQNI RIVOJLANTIRISH TEXNOLOGIYASI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola tabiiy fanlar darslarida innovatsion yondashuv asosida o‘quvchilarning nutqini rivojlantirish texnologiyasini o‘rganishga bag‘ishlangan. Nutqni rivojlantirish – o‘quvchilarning fikrlash qobiliyatini, ilmiy terminlarni to‘g‘ri qo‘llashini va muloqot ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim vosita hisoblanadi. Innovatsion yondashuvlar esa dars jarayonini interaktiv, faol va qiziqarli qiluvchi zamonaviy metodlarni o‘z ichiga oladi. Maqolada tabiiy fanlar darslarida nutqni rivojlantirish uchun foydalaniladigan texnologiyalar: loyiha ishlari, rolli o‘yinlar, muammoli vaziyatlar orqali muloqot, vizual materiallar bilan ishlash, kompyuter va multimedia vositalari kabi metodlar ta’riflangan. Shu bilan birga, o‘quvchilarning nutqiy faoliyatini baholash va rivojlantirish mezonlari ham ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, innovatsion texnologiyalarni joriy etish o‘quvchilarning nutq madaniyatini oshirish, fikrlarini aniq va mantiqiy ifodalash hamda tabiiy fanlarga bo‘lgan qiziqishini kuchaytirishda samarali vosita bo‘lishi mumkin.