ICHIMLIK SUVINING MIKROBIYOLOGIK XAVFSIZLIGINI MODELLASHTIRISH VA SANITARIYA NAZORATI. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada ichimlik suvining mikrobiologik xavfsizligini ta’minlashda qo‘llanilayotgan zamonaviy modellashtirish texnologiyalari va sanitariya nazorati tizimining amaliy ahamiyati batafsil yoritiladi. Ichimlik suvi manbalari tarkibida uchraydigan bakteriyalar, viruslar va parazitlarning kelib chiqish sabablari, ularning suv ta’minoti tizimida qanday sharoitlarda ko‘payishi hamda aholiga yetkazishi mumkin bo‘lgan epidemiologik xavflar izchil tahlil qilinadi. Shuningdek, tadqiqot jarayonida sun’iy intellekt, mashinaviy o‘qitish, GIS xaritalash, masofaviy sensorga asoslangan monitoring kabi raqamli texnologiyalarning imkoniyatlari ko‘rib chiqilib, ular amaliy sanitariya nazorati bilan qanday uyg‘un ishlashi tushuntiriladi.