SUV HAVZALARIDA MIKROORGANIZMLARNING TARQALISHINI RAQAMLI MODELLASHTIRISH VA GIGIYENIK NAZORAT. (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada suv havzalarida mikroorganizmlarning tarqalishini raqamli modellashtirish usullari va ularning gigiyenik nazoratdagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida suv muhitida patogen va shartli-patogen mikroorganizmlarning harakatlanishi, ko‘payish tezligi, oqimlar bo‘yicha migratsiyasi, hamda ekologik omillarga bog‘liq o‘zgarishlari kompyuter modellari orqali o‘rganildi. Raqamli modellashtirish suv havzalaridagi ifloslanish manbalarini aniqlash, xavf zonalarini bashorat qilish va mikroblar zichligining o‘zgarishini real vaqtga yaqin baholash imkonini berdi. Maqolada gigiyenik nazoratni optimallashtirish, monitoring chastotasini aniqlash, suvning sanitariya holatini baholash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ham berilgan. Tadqiqot natijalari epidemiologik xavfsizlikni ta’minlash va suv orqali yuqadigan kasalliklarning oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi.