KICHIK SUV HAVZALARIDAGI IFLOSLANISH MANBALARINI MATEMATIK MODELLASHTIRISH VA XAVFSIZLIK CHORALARI. (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada kichik suv havzalarida kuzatilayotgan ekologik muammolar, ularning asosiy ifloslanish manbalari va ular atrof-muhitga ko‘rsatadigan ta’siri chuqur o‘rganiladi. Suv havzalarida ifloslantiruvchi moddalar (azot va fosfor birikmalari, pestitsidlar, og‘ir metallar, mikroorganizmlar)ning miqdoriy o‘zgarishini aniqlashda matematik modellashtirishning samaradorligi asoslab beriladi. Model yaratishda suv almashinuv tezligi, cho‘kindi qatlam bilan o‘zaro ta’sir, diffuziya koeffitsienti, gidrodinamik oqimlar, aeratsiya jarayonlari va biokimyoviy parchalanish reaksiyalari kabi parametrlar inobatga olinadi.