BOLALAR VA O‘SMIRLAR ORASIDA METABOLIK SINDROMNING GIGIYENIK VA IJTIMOIY–MADANIY PROFILAKTIKASI (Ustozlar uchun, 2025)
Maqolada bolalar va o‘smirlar orasida metabolik sindrom (MS) rivojlanishining asosiy patogenetik mexanizmlari, epidemiologik dinamikasi, gigiyenik sharoitlar ta’siri hamda ijtimoiy-madaniy risk omillar keng miqyosda yoritildi. Dunyo bo‘yicha oxirgi 20 yil davomida bolalar semirishi 2,8 barobar oshgani, O‘zbekiston va Markaziy Osiyo hududida o‘smirlar orasida ortiqcha vazn 12,5–17 % oralig‘ida ekani, MS belgilari esa 3–6 % gacha ko‘tarilgani qayd etildi. Gigiyenik va ijtimoiy profilaktika choralari tizimli tahlil qilinib, maktab, oila va jamiyat integratsiyasi asosida samarali yondashuvlar taklif etildi.