TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINING SAMARADORLIGIGA TA’SIR QILUVCHI OMILLAR (Ustozlar uchun, 2025)
Tadbirkorlik subyektlarining samaradorligini oshirish zamonaviy iqtisodiyotda muhim masalalardan biri hisoblanadi. Samaradorlik — resurslardan eng kam xarajatlar evaziga eng yuqori natija olish, jarayonlarning boshqaruvi va tashkil topishi orqali ko‘zlangan natijaga yetishdan iborat murakkab iqtisodiy kategoriya. Muhandislik, texnologik, tashkiliy va bozor omillari ushbu jarayonga uzviy ta’sir etadi. Bunday omillar bilan samarali ishlash bozor iqtisodiyotining inson kapitaliga, boshqaruv jarayonlariga, innovatsion imkoniyatlarga, tashqi va ichki bozorda yuzaga keladigan o‘zgarishlarni tezda ilg‘ab olib, o‘z resurslaridan oqilona foydalanish imkoniyatini beradi. Tadbirkorlik subyektlari uchun samaradorlik — bu nafaqat iqtisodiy natija, balki raqobatbardoshlik darajasi, zamonaviy boshqaruv texnologiyalarini joriy etish, ishlab chiqarish quvvatlaridan to‘liq va oqilona foydalanish, bozor talabidan kelib chiqib yangi mahsulotlarni hayotga tatbiq etish, muhim strategik va taktik qarorlar qabul qilish madaniyatiga ham bog‘liqdir.