XALQARO BAHOLASH TIZIMLARINING MILLIY TA’LIM TIZIMLARIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
PISA, TIMSS va PIRLS kabi xalqaro baholash dasturlarining milliy ta’lim tizimlariga ko‘rsatayotgan ta’siri, ularning o‘quv dasturlari, baholash mezonlari, pedagogik yondashuvlar hamda ta’lim siyosatini takomillashtirish jarayonidagi o‘rni juda muhim. Ushbu maqolada, xususan, O‘zbekistonda xalqaro baholash natijalari asosida amalga oshirilayotgan islohotlar, Prezident qarorlarida belgilangan vazifalar, kompetensiyaga asoslangan o‘quv dasturlarining joriy etilishi, o‘qituvchilar malakasini oshirish tizimini modernizatsiya qilish hamda ta’lim sifatining monitoringini kuchaytirish bo‘yicha chora-tadbirlar amaldagi tadbiqini o‘rganiladi. Shuningdek, STEAM ta’limi, raqamli infratuzilma, tadqiqotga asoslangan o‘qitish va innovatsion pedagogika elementlarining joriy etilishi milliy ta’lim tizimining global talablar bilan uyg‘unlashuviga xizmat qilayotgan omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot xalqaro baholashlarning nafaqat diagnostik mexanizm, balki ta’limni tizimli modernizatsiya qiluvchi strategik vosita ekanligini asoslab beradi.