PEDAGOGIK MAHORAT FANIDAN QOBILIYATLARNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK TASNIFI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu ilmiy-ishda pedagogik mahoratning asosiy asosini tashkil etuvchi pedagogik qobiliyatlarning mazmuni va ularning psixologik jihatdan tasnifi o‘rganiladi. Pedagogik qobiliyatlar o‘qituvchining ta’lim-tarbiya jarayonini samarali tashkil etishi uchun zarur bo‘lgan individual-psixologik xususiyatlar majmui sifatida talqin qilinadi. Maqolada didaktik, kommunikativ, perceptiv, tashkiliy, nutqiy, ijodiy, avtoritar, empatik qobiliyatlarning o‘ziga xos xususiyatlari, ular o‘qituvchi faoliyatidagi o‘rni va ahamiyati ilmiy-nazariy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Shuningdek, qobiliyatlarning shakllanishi, rivojlanish omillari, psixologik mexanizmlari va pedagogik faoliyatdagi funksional roli yoritilib, zamonaviy ta’lim jarayonidagi talablarga muvofiq ravishda ularning tarkibiy tuzilishi izohlanadi. Mazkur ish pedagogik psixologiya, ta’lim metodikasi va o‘qituvchi kasbiy kompetensiyalarini shakllantirishga oid tadqiqotlarga tayangan holda tayyorlangan bo‘lib, o‘qituvchilar, pedagogika yo‘nalishi talabalari hamda tadqiqotchilar uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega.