TARJIMADA SOXTA DO‘STLAR (FALSE FRIENDS) MUAMMOSI VA ULARNING TARJIMA JARAYONIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada tarjima jarayonida uchraydigan soxta do‘stlar (false friends) hodisasining mohiyati, ularning kelib chiqish sabablari va tarjimada yuzaga keltiradigan semantik xatoliklari tahlil qilinadi. Shuningdek, ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasida uchraydigan soxta do‘stlar misolida ma’no farqlari ko‘rsatilib, ularni to‘g‘ri tarjima qilishning samarali usullari bayon etiladi. Maqolada tilshunoslik va tarjimashunoslik nuqtai nazaridan ushbu hodisaning tarjimon faoliyatiga ta’siri yoritilgan bo‘lib, kontekstni to‘g‘ri anglash, madaniy tafovutlarni hisobga olish va lingvistik kompetensiyani oshirish zarurligi ta’kidlanadi.