IKKI MILLATNING BOQIY OHANGGI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston va Qoraqalpogʻiston musiqa sanʼati taraqqiyoti hamda bu jarayonda yirik sanʼat arbobi Qurbonbay Zaretdinovning ijodiy faoliyati keng tahlil qilinadi. Unda bastakor va dirijyorning musiqa taʼlimi, teatr va filarmoniya jamoalaridagi samarali mehnati, opera va balet sahnasidagi tajribasi ilmiy nuqtai nazardan yoritilgan. Ayniqsa, xalq og‘zaki ijodining bebaho namunalaridan biri — “Háwjar” qo‘shig‘ining Zaretdinov tomonidan akapella shaklida qayta ishlanishi alohida eʼtibor bilan o‘rganiladi. Maqolada ushbu asarning musiqiy tuzilishi, legato, polifoniya, dinamika va ovoz partiyalarining o‘ziga xos ijro xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, qoraqalpoq xalqining “Háwjar” kuy-qo‘shig‘i bilan o‘zbeklarning “Yor-yor” marosim qo‘shiqlari o‘rtasidagi badiiy, mazmuniy va marosimiy farqlar qiyosiy o‘rganilib, ularning etnik-maʼnaviy ildizlari yoritiladi. Tadqiqot yakunida xalq kuylarining jamiyat hayotidagi o‘rni, zamonaviy ijrochilikdagi talqini va maʼnaviy ahamiyati borasida muhim ilmiy xulosalar beriladi.