VAGINAL MIKROBIOM: AYOLLAR SALOMATLIGIDAGI YANGI ILMIY YO‘NALISH (Ustozlar uchun, 2025)
Vaginal mikrobiom ayollar reproduktiv salomatligi uchun hal qiluvchi ahamiyatga ega bo‘lgan murakkab va dinamik ekotizimdir. Uning barqaror faoliyati yallig‘lanishga qarshi himoya, infeksiyalardan tabiiy to‘siq, homiladorlikning normal kechishi, tug‘ruq xavfsizligi va shilliq qavat immuniteti bilan uzviy bog‘liqdir. Metagenomika va molekulyar biologiyaning rivojlanishi bu ekotizimning chuqur tarkibini, mikroorganizmlararo o‘zaro aloqalarni va ekologik muvozanatni aniqlash imkonini berdi. Ushbu maqolada vaginal mikrobiomning shakllanish mexanizmlari, laktobakteriyalarning funksional roli, disbiozning klinik oqibatlari, mikrobiota modulyatsiyasi, probiotik va prebiotik terapiya istiqbollari ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, vaginal mikrobiomni barqarorlashtirish ayollar reproduktiv salomatligini mustahkamlashda zamonaviy va istiqbolli yo‘nalish bo‘lib, personalizatsiyalangan davolash strategiyalarini shakllantirishga xizmat qiladi.