TIBBIYOT TALABALARIGA NAFAS OLISH TIZIMI VA GAZ ALMASHINUV JARAYONI FIZIOLOGIYASINI O‘QITISHDA RAQAMLASHTIRISH TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH. (Ustozlar uchun, 2025)
Мақолада nafas olish tizimining asosiy fiziologik xususiyatlari hamda organizmdagi gaz almashinuvi jarayonlari ilmiy asoslashda raqamlashtirish texnologiyalaridan foydalanish usullari tahlil qilinadi. Nafas olish organlarining tuzilishi, ularning bir-biri bilan uyg‘un faoliyati va tashqi muhitdan kislorod qabul qilish, karbonat angidridni chiqarib yuborish mexanizmlari chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, alveolalardagi gazlar diffuziyasi, qon orqali gazlarni tashish, nafas markazining boshqaruvdagi roli va bu jarayonlarga ta’sir etuvchi omillar ham ilmiy nuqtai nazardan ko‘rib chiqiladi.