“MOSKVADA YANVAR” SHE’RIDA MAKON, XOTIRA VA YO‘QLIK FALSAFASI (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada Aleksandr Faynbergning “Moskvada yanvar” she’ri badiiy-falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda Moskva shahri, yanvar qori, metro, vokzallar va aeroportlar kabi urban makonlar fonida sevgi, ayriliq va yo‘qlik tushunchalari ochib beriladi. She’rda “sen yo‘qsan — hammayoqdasan” paradigmasi markaziy g‘oya sifatida talqin qilinib, makonlar almashinuvi orqali inson xotirasi va tuyg‘ularining chegarasizligi yoritiladi. Tadqiqot davomida she’rning ramziy tizimi, poetik vaqt-makon modeli, metaforik tasvirlar hamda estetik qiymati tahlil qilinadi. Maqola Faynberg ijodida shaxsiy kechinmalar umumiy insoniy fojiaga aylanishini ko‘rsatib beradi.