BAHOLASH TIZIMLARINING MILLIY TA’LIM TIZIMLARIGA TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu tezis milliy ta’lim tizimida baholash tizimining samaradorligi va uning ijobiy hamda salbiy ta’sirlarini tahlil qiladi. Tadqiqotda standart testlarga bog‘liqlik, o‘quvchilarda stress va ijodiy hamda tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarining rivojlanmasligi kabi muammolar ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, xalqaro tajribalar, xususan Finlandiya va Shvetsiya misollari, formativ baholashning o‘quvchilarning shaxsiy va akademik rivojlanishiga ijobiy ta’sirini namoyish etadi. Tezis O‘zbekiston tajribasini ham tahlil qilib, elektron monitoring va milliy test tizimi orqali baholash jarayonini samarali qilish imkoniyatlarini ko‘rsatadi. Tadqiqotning natijalari shuni ko‘rsatadiki, baholash tizimini uyg‘unlashtirish, formativ va summativ baholashni birlashtirish, hamda pedagogik erkinlikni oshirish milliy ta’lim sifatini yaxshilash va o‘quvchilarning ijodiy hamda tanqidiy ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega.