SHAMOL TURBINALARINING SAMARADORLIGI VA ZAMONAVIY MODELLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada shamol turbinalarining aerodinamik samaradorligi, zamonaviy turbin modellari va ularning energiya ishlab chiqarish salohiyati tahlil qilinadi. Turbinaning ishlash samaradorligini belgilovchi omillar — Betz chegarasi, rotor dizayni, pichoq geometriyasi va turbinaning o‘qi turi o‘rganiladi. Shuningdek, vertikal va gorizontal o‘qli turbinlar bilan bog‘liq innovatsion yondashuvlar, xususan, aerodinamik optimizatsiya va mashina o‘rganish asosidagi dizaynlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ilg‘or dizaynlar samaradorlikni oshirib, shamol energiyasidan foydalanish darajasini yaqqol yaxshilaydi.