SHAMOL GENERATORLARI UCHUN SINXRON MASHINALARNING ISHLASH XUSUSIYATLARI VA SAMARADORLIGINI OSHIRISH BO‘YICHA TADQIQOT (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada shamol elektr qurilmalari uchun qo‘llaniladigan sinxron generatorlarning konstruktiv va funksional xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida doimiy magnitli sinxron generatorlar (PMSG) hamda elektromagnit uyg‘otuvchili sinxron generatorlar (EGSG) solishtirilib, ularning energiya samaradorligi, mexanik va elektromagnit yo‘qotishlari hamda boshqaruv imkoniyatlari baholandi. Generatorlarning o‘zgaruvchan shamol tezligi sharoitidagi ishlashi MATLAB/Simulink muhitida modellashtirildi va MPPT algoritmining energiya ishlab chiqarishga ta’siri o‘rganildi. Shuningdek, 5 kW quvvatli laboratoriya PMSG generatorida eksperimental tadqiqotlar olib borilib, modellashtirish natijalari bilan solishtirildi. Tadqiqot natijalari PMSG generatorlarning yuqori samaradorlik, barqaror moment va past texnik xizmat talabi bilan ajralib turishini ko‘rsatdi. Olingan xulosalar shamol energetikasi tizimlarida sinxron generatorlarni tanlash va optimallashtirishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.