YASHIL ENERGETIKANING RIVOJLANISH ISTIQBOLLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Tadqiqotda O‘zbekistonning yashil energetikaga o‘tish jarayoni, qayta tiklanuvchi energiya manbalari ulushining oshishi va xalqaro tajribalar bilan solishtirilgan holda rivojlanish istiqbollari tahlil qilinadi. Global iqlim o‘zgarishi, energiya resurslari tanqisligi va energiyaga bo‘lgan talabning ortishi sharoitida mamlakatning quyosh, shamol va gidroenergetika yo‘nalishidagi loyihalari, ularning iqtisodiy samaradorligi hamda davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari chuqur o‘rganildi. Statistik ma’lumotlar, xalqaro agentliklar hisobotlari, ekspert intervyulari va model prognozlar asosida 2030-yilgacha bo‘lgan rivojlanish sur’atlari baholandi. Natijalar qayta tiklanuvchi energiyaga o‘tishning iqtisodiy, ekologik va texnologik afzalliklarini ko‘rsatib, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha aniq takliflar ishlab chiqilgan. Maqola O‘zbekistonning 2050-yilga qadar karbon neytralligiga erishish konsepsiyasini ilmiy asoslashga xizmat qiladi.