PISA: BAHOLASH TIZIMI VA NATIJALARNI TAHLIL GILISH (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada xalqaro ta’lim sifatini baholash dasturlaridan biri bo‘lgan PISA (Programme for International Student Assessment) tadqiqotining mazmun-mohiyati, baholash tizimi hamda natijalarni tahlil qilish mexanizmlari yoritib beriladi. PISA baholash dasturining asosiy yo‘nalishlari — o‘qish savodxonligi, matematik savodxonlik va tabiiy fanlar savodxonligi batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, PISA natijalarining ta’lim siyosatini shakllantirishdagi ahamiyati, mamlakatlar kesimida ta’lim sifatini solishtirish imkoniyatlari hamda O‘zbekiston ta’lim tizimi uchun ushbu tadqiqotdan kelib chiqadigan xulosalar muhokama etiladi. Maqola ta’lim sohasi mutaxassislari, pedagoglar va tadqiqotchilar uchun foydali bo‘lishi ko‘zda tutilgan.