ALISHER NAVOIY “LISON UT-TAYR” DOSTONIDAGI G‘OYA AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada Alisher Navoiyning “Lison ut-tayr” dostoni g‘oyaviy-falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda ilgari surilgan tasavvufiy qarashlar, komil inson konsepsiyasi hamda insonning ma’naviy kamolot sari yo‘li ramziy obrazlar orqali yoritilgan. Dostonning markaziy g‘oyasi — o‘zlikni anglash, nafsni yengish va ilohiy haqiqatga yetish masalalari yetti vodiy timsolida tahlil etiladi. Shuningdek, qushlar va Simurg‘ obrazlari orqali inson ruhiy holatlari, axloqiy fazilatlar va jamiyatdagi ma’naviy muammolar ochib beriladi. Maqolada “Lison ut-tayr” dostonining nafaqat mumtoz adabiyot, balki bugungi ma’naviy-ma’rifiy jarayonlar uchun ham ahamiyati ilmiy asosda yoritilgan.