DINAMIK EKONOMETRIK MODELLARNING IQTISODIYOTDA QOʻLLANILISHI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola dinamik ekonometrik modellarining zamonaviy iqtisodiyotdagi qo‘llanilish imkoniyatlarini, xususan so‘nggi yillardagi dolzarb tendensiyalarini tahlil qiladi. Mazkur modellar — masalan, DSGE, VAR va dinamik panel modellar — iqtisodiy jarayonlarning dinamikasini, turli shoklarning ta’sirini va siyosat choralari samaradorligini baholashda muhim vosita sifatida xizmat qiladi. Shu bilan birga, mashina o‘rganish (ML) texnologiyalari va katta ma’lumotlar (big data) integratsiyasi modellarning aniqligini sezilarli darajada oshirmoqda. Tadqiqot metodologiyasi sifatida tizimli adabiyotlar sharhi qo‘llanilib, nufuzli jurnallarda chop etilgan bir qator ilmiy ishlar tahlil qilingan.