LEONTEV MODELINING SAMARADORLIGI .XARAJATLAR KOYEFFITSIЕNTLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Leontev modeli va uning iqtisodiyot tarmoqlaridagi samaradorlikni baholashdagi roli tahlil qilinadi. Modelning asosiy formulalari va texnologik xarajatlar koeffitsientlari tushuntirilib, ularning tarmoq resurslarining samaradorligini aniqlashdagi ahamiyati ko‘rsatildi. Xarajatlar koeffitsientlari yordamida har bir tarmoqning ishlab chiqarish xarajatlari va samaradorligi baholanadi. Shuningdek, uch tarmoqli iqtisodiy misol orqali Leontev modelining amaliy qo‘llanilishi va ishlab chiqarish hajmini hisoblash usullari yoritilgan. Maqola iqtisodiy rejalashtirish, investitsion qarorlar qabul qilish va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishda Leontev modelining muhimligini ta’kidlaydi.