ALISHER NAVOIYNING "LISON UT-TAYR" ASARI (Ustozlar uchun, 2025)
Alisher Navoiyning "Lison ut-tayr" asari XIII-XIV asrlarda Yaqin Sharq va Markaziy Osiyo adabiyoti rivojida muhim o‘rin tutadi. Ushbu asar sufizm falsafasi va inson ruhiy o‘sishi masalalarini yoritadi, inson va qushlar orqali ma’naviy poklanish, haqiqat izlash va ilohiy sevgini tushuntiradi."Lison ut-tayr" asarida Navoiy ramziy uslub va metafora orqali dunyoviy olam bilan ma’naviy olam o‘rtasidagi bog‘liqlikni ifodalaydi. Shu bilan birga, asar adabiy til va uslub jihatdan boy bo‘lib, o‘z davrining adabiy va falsafiy fikrlarini uyg‘unlashtiradi. Tadqiqotda asarning mavzusi, ramziy ma’nosi, adabiy ahamiyati va Navoiyning falsafiy qarashlari tahlil qilinadi.