INSULT KASALLIGI ETIOLOGIYASI, KLINIKASI VA DIAGNOSTIKASI (Ustozlar uchun, 2025)
Insult (stroke) zamonaviy tibbiyotda yuqori o‘lim va nogironlik darajasi bilan kechuvchi eng dolzarb nevro-vaskulyar kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada insultning asosiy sabablari, patogenetik mexanizmlari, klinik turlari, yetakchi klinik belgilari, zamonaviy tashxis usullari, davolash yondashuvlari, profilaktika choralari hamda bemorlarni parvarishlash masalalari tahlil qilingan. Maqolada ishemik va gemorragik insultlarning etiologik va klinik farqlari yoritilib, arterial gipertenziya, ateroskleroz, yurak ritmi buzilishlari va metabolik kasalliklarning insult rivojlanishidagi roli ilmiy manbalar asosida ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, kompyuter tomografiya va magnit-rezonans tomografiya kabi zamonaviy tasviriy tashxis usullarining ahamiyati hamda trombolitik terapiya va reabilitatsiya choralarining samaradorligi muhokama qilingan. Profilaktika masalalarida birlamchi va ikkilamchi oldini olish strategiyalariga alohida e’tibor qaratilgan. Ushbu maqola insult bilan bog‘liq kasallanish va o‘lim ko‘rsatkichlarini kamaytirishga qaratilgan ilmiy-amaliy yondashuvlarni umumlashtiradi hamda klinik amaliyot va ilmiy tadqiqotlar uchun muhim ahamiyat kasb etadi.